Piata de Piese GSM si Componente Tableta este foarte dezvoltata in Romania si inclusiv cea a service-urilor pentru telefoane si tablete. Comparativ cu multe state din Europa putem afirma ca suntem printre cei mai buni si multi in acest domeniu.

Nivelul scazut al veniturilor, ne fac pe noi romanii sa cautam a repara lucruri in detrimentul achizitionarii unui produs nou.

Poate este de vina mentalitatea noastra gen ” comunista “, mostenire genetica, cu care am fost obisnuiti si anume : nu aruncam nimic, pentru ca nu se stie niciodata cand o sa avem nevoie de acel obiect si daca un lucru nu mai functioneaza sa il reparam.

O problema in schimb in conceptul de reparatie, cel putin in Romania ultimilor ani : chiar daca utilizatorul plateste o reparatie, o carpeala si nu o piesa noua de schimb completa, totusi in mintea lui s-a impregnat gandul ca el a achizitionat o piesa completa noua.

Piata de Piese GSM si Componente Tableta din Romania
Piata de Piese GSM si Componente Tableta din Romania

Nu de multe ori se intampla ca un client sa faca alegerea gresita, orbit de mirajul ” celui mai mic pret “

Dupa cum spune o vorba veche batraneasca, citez : ” nu tot ce este ieftin este si bun ” si pe bune dreptate, adica exista multe lucruri proaste si scumpe, ce sa mai vorbim de ieftin.

In ultimi ani piata Pieselor GSM si a Componentelor de Tableta, a crescut considerabil ( aceasta nefiind neaparat un lucru bun ), poate si datorita cresterii posesorilor de Gadget-uri inteligente ( daca ne gandim ca acum 3 ani inca se vindeau bine in magazinele online telefoane mobile cu butoane ). Clar inca sunt persoane care detin telefoane ” primitive “, doar ca in Romania inca primeaza acea mentalitate prin care un obiect trebuie reparat pana nu mai poate fi reparat sau devine nefolositor, asa ca nu ne ramane sa ne rugam ca pentru aceste telefoane nu se mai fabrica piese si atunci posesorii lor vor renunta la ele si isi vor innoi “parcul tehnologic “.

Pentru Piese GSm si Componente Tablete locul cel mai utilizat mod de cautare este pe internet, mai precis Google si pe locul doi se situeaza site-ul OLX.

Diferente intre Romania si alte tari din Europa in ceea ce priveste conceptul de reparatie telefon mobil este : daca in alte tari un client are un telefon samsung cu sticla sparta, el va schimba display-ul complet – deoarece in alte tari nu se executa reparatii atat de minutioase ca in Romania. Normal ca atunci cand doar schimbi o piesa, sa existe mai putin batie de cap, sa existe mai putine riscuri dupa reparatie in a manifestarea altor defecte secundare.

Da, putem afirma si faptul ca romanii sunt mai saraci decat marea majoritatea a tarilor din Europa si este si normal sa cautam solutii ieftine atunci cand suntem saraci.

Multe telefoane mobile ies din service-uri gsm mai defecte decat au intrat

Din pacate acesta este un fapt real si o sa va spun si de ce. Pentru a face Reparatii GSM la un nivel profi si de calitate, pur si simplu trebuie sa cunosti ceea ce face o placa de baza, apoi sa ai piesele necesare pentru a le schimba, trebuie sa ai urmatoarele atu-uri : o experienta si o pregatire foarte buna ( ceea ce in marea majoritatea celor care lucreaza in multe service-uri GSM – NU AU ), ustensilele si aparatura necesara pentru diagnostirea defectului si reparatia propriu zisa ( multi inchiriaza suprafete mici pentru service, isi fac repede o firma, cumpara 3 surubelnite, un aparat de lipit , o suflanta – toate numai chinezarii ieftine ), apoi se promoveaza si isi aprind reclame cu Reparatii GSM. Eu stiu ca Youtube-ul este o sursa de inspiratie si chiar daca din intamplare ai reusit sa reparari un telefon sau doua dupa un videoclip asta nu te face Profesionist in Reparatii Electronice.

Dupa parerea mea : trebuie sa ai cursuri de electronica, sa cunosti diferenta intre un tranzistor si o dioda, ce este un curent alternativ si unul continu, sa citesti printre scheme electronice. Adica in momentul in care ai luat  un aparat de masura ( ceea ce nici nu prea am vazut prin service-uri gsm ) si sa te joci cu el precum X si 0. Apoi vei intelege ce inseamna ca in loc sa cumperi o statie GORDAK poti sa cumperi un aparat de lipit Weller si o suflanta separat.

As putea spune ca un motto : ” cand ai scule de calitate, calitatea se va regasi in reparatiile tale”

Poate problema noastra, a romanilor in general, este gandirea la nivel Local si nu reusim sa gandim Global.

Pentru Reparatiile de Tableta lucrurile stau un pic mai simplu, poate si datorita faptului ca exista Brand-uri locale precum Allview, E-boda, Siriux,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here